Tijdsverschil en klimaat in Dublin
Het tijdsverschil tussen Nederland en Dublin is één uur. Omdat ze in Ierland ook winter- en zomertijd hebben geldt het tijdsverschil het hele jaar door.
Dublin en Ierland kennen een maritiem klimaat. Doordat Dublin op het eiland van Ierland ligt hebben zowel de Ierse Zee als de Atlantische Oceaan invloed op het klimaat van de stad. Hierdoor zijn de winters in Dublin mild en de zomers aan de koele kant. Gemiddeld ligt de temperatuur in de zomer rond de 20°C en in de wintermaanden december, januari en februari ligt de gemiddelde temperatuur net onder de 10°C. Meer informatie over het weer en klimaat in Dublin lees je op deze pagina.
Geld & betalen in Dublin
In Ierland betaal je net zoals in Nederland met de euro. Pinnen kan in vrijwel alle winkels, pubs en restaurants in het land. Ook kun je op veel plaatsen in Dublin betalen met je creditcard. Pinautomaten kunnen in Dublin schaars zijn, zie je er eentje en zit je bijna door je briefgeld hebt? Dan is het raadzaam om gelijk te gaan pinnen en niet te wachten tot je portemonnee echt leeg is.
De prijzen in de supermarkten en winkels in Ierland liggen ongeveer gelijk met die in Nederland. De prijzen voor eten en drinken in de pubs en restaurants liggen iets hoger dan wij in Nederland en België gewend zijn.
Het is gebruikelijk om fooi te geven in horecagelegenheden. Meestal zit de fooi al bij de rekening inbegrepen, dit kun je herkennen aan de regel Service Charge. Staat dit niet op de rekening, dan is het gewoonlijk om 10 tot 15 procent bovenop het totaalbedrag te geven. Ook taxichauffeurs verwachten vaak een fooi door het bedrag naar boven af te ronden.
Taal
In Ierland spreekt men overal Engels, maar door het dialect kan het soms zijn dat je de Ieren lastig kunt verstaan. Maar als ze doorhebben dat je een toerist bent, doen ze vaak hun best om zonder al te veel accent te praten.
Naast Engels spreekt met in Ierland ook Iers, ook wel “Gaelic” genoemd. Deze taal is de tweede taal van het land en vrijwel alle straatnaamborden, verkeersborden en officiële documenten worden naast het Engels ook in deze tekst uitgevoerd.
Drinkwater
Het water wat uit de kraan komt in Dublin is te drinken, maar er zit wel een chloorsmaak aan waardoor het niet aan te raden is om het water te drinken of er koffie mee te zetten. Wel kun je het drinkwater uit de kraan gebruiken voor bijvoorbeeld tandenpoetsen of af te wassen. Water om te drinken kun je het beste in de winkel kopen.
Elektriciteit in Dublin
In Ierland gebruikt men net zoals in Nederland 230/240 volt wisselstroom waardoor je alle apparaten zonder problemen kunt aansluiten op het stopcontact. De stekker kun je echter niet direct in de stopcontacten in Ierland stoppen omdat ze in Ierland afwijkende stopcontacten hebben. Met een wereldstekker of reisstekker kun je wel gebruik maken van deze stopcontacten.
Bij sommige hotels kun je zo’n reisstekker gratis lenen maar veelal moet je er eentje kopen. De reisstekers zijn bij veel winkels in Dublin te koop omdat veel toeristen vergeten er eentje mee te nemen. De prijzen variëren wel sterk dus het is raadzaam om eerst in een aantal winkels te kijken wat een reisstekker kost voordat je er eentje aanschaft. Je kunt er natuurlijk ook eentje kopen in Nederland, dit kan onder andere via de webshop van Visit Britain.
Telefoon en internet
In Dublin heb je een prima ontvangst op je telefoon, vrijwel de hele stad heeft een 4G dekking waardoor je altijd snel internet hebt op je smartphone. Heb je nog weinig mobiele data over op je abonnement dan kun je op veel plaatsen gebruik maken van gratis wifi. Vrijwel iedere pub, restaurant en winkelcentrum beschikt vandaag de dag over een eigen openbaar wifi netwerk. Ook de luchthaven van Dublin heeft een gratis wifi netwerk.
Douane en reisdocumenten Ierland
Als je op stedentrip naar Dublin gaat of een andere plaats in Ierland dien je altijd in het bezig te zijn van een geldig identiteitsbewijs. Zowel een paspoort als een Europese identiteitskaart wordt geaccepteerd als geldig document. Wil je een auto huren in Dublin? Het Nederlandse rijbewijs is gewoon geldig in Ierland, een speciaal IRB (internationaal rijbewijs) is dan ook niet nodig.
Drugsbeleid Ierland
In Ierland is het bezit, gebruik en handelen van drugs streng verboden. Er staan hoge geldboetes en lange gevangenisstraffen op dus doe dit niet.
Invoeren van goederen
Let erop dat je niet zomaar onbeperkt artikelen Ierland mag invoeren. Voor onder andere tabak, sigaretten, alcohol en geld zijn regels opgesteld met een maximum wat je kosteloos mag invoeren. Kijk op de website van de ANWB voor de actuele invoerregels van Ierland.
Medicijnen
Ben je afhankelijk van speciale medicijnen die je meeneemt op je reis naar Dublin? Dan is het aan te raden om een medisch paspoort mee te nemen. Het medische paspoort is tegen vergoeding verkrijgbaar bij je huisarts of apotheek.
Feestdagen in Ierland
Een groot aantal feestdagen in Ierland zijn gelijk met die in Nederland, waaronder kerst op 25 en 26 december, nieuwjaarsdag op 1 januari en Goede Vrijdag en Pasen welke ieder jaar op wisselende dagen gevierd worden. De dag na kerstmis (26 december) staat in Ierland bekend als Saint Stephen’s Day.
Daarnaast heeft Ierland ook een aantal eigen feestdagen waarvan St. Patrick’s Day op 17 maart de bekendste is. Ook viert men in Ierland de Dag van de arbeid op 1 mei. Gedurende de feestdagen zijn veel overheidsgebouwen en banken gesloten, de restaurants en pubs zijn veelal wel geopend tijdens deze feestdagen.
De school vakanties houdt men in Ierland tijdens de May bank holiday, June bank holiday, August bank holiday en October bank holiday. Al deze vakanties starten op de eerste maandag van de betreffende maand.