Dublin beschikt net zoals vrijwel iedere hoofdstad over een eigen vliegveld, Dublin Airport. Het vliegveld met IATA code DUB ligt ten noorden van de Ierse hoofdstad. Het vliegveld is aangelegd in de begindagen van de tweede wereldoorlog en is in de loop van de jaren uitgegroeid tot het grootste vliegveld van Ierland met jaarlijk meer dan 25 miljoen passagiers. Dublin Airport is de thuisbasis van de Ierse nationale vliegtuigmaatschappij Aer Lingus en de kleinere regionale maatschappij Stobart Air. Daarnaast is de Ierse prijsvechter Ryanair goed vertegenwoordigt op Dublin Airport.
Dublin Airport ligt op 10 kilometer ten noorden van de stad Dublin. Dankzij de ligging aan de snelweg M1 rij je zo vanaf de luchthaven de snelweg op en ben je binnen een kleine 20 tot 30 minuten in hartje centrum, afhankelijk van je locatie in het centrum. Ook Belfast is relatief dichtbij op ongeveer 160 kilometer.
United States border pre clearance
Het bijzondere aan Dublin Airport is dat het beschikt over een United States border pre clearance. Samen met Shannon Airport, een andere grote luchthaven van Ierland, is Dublin Airport de enige luchthaven in Europa die over een border pre clearance beschikken. Dankzij deze border preclearance passeren passagiers die vanaf Dublin Airport naar Amerika vliegen als het ware in Ierland al de Amerikaanse grens over voordat ze op het vliegtuig stappen. Hierdoor hoef je in Amerika niet nogmaals door de douane wat flink veel tijd bespaart. Mede doordat Aer Lingus vanaf Schiphol steeds vaker met een tussenstop in Dublin vliegt naar Noord Amerika is dit ook voor Nederlanders goed nieuw.
Copyright image: daa / daa media centre image libary
Terminals van Dublin Airport
Het vliegveld van Dublin beschikt over twee start en landingsbanen en 2 grote moderne terminals. Terminal 1 is de oudste terminal van het vliegveld en werd in 1972 opgeleverd. In de afgelopen jaren is terminal 1 meerdere malen verbouwd en uitgebreid met als meest recente uitbreiding de nieuwe pier ten noorden van terminal 1 welke speciaal voor Ryanair is gebouwd. Hierdoor kan terminal 1 jaarlijks een kleine 20 miljoen passagiers afhandelen en kan het vliegveld de groei van prijsvechter Ryanair goed aan.
Terminal 1 wordt voornamelijk gebruikt voor de korte afstandsvluchten binnen Europa naar onder andere Amsterdam, Londen, Belfast, IJsland, Parijs en Rome. Uitzondering zijn de korte afstandsvluchten van Aer Lingus, deze maatschappij maakt gebruikt van terminal 2. Air Transat, Air Canada en Westjet zijn de enige maatschappijen welke vanaf terminal 1 lange afstandsvluchten uitvoeren. Onder andere de maatschappijen Vueling, Transavia, KLM, Wow Air, Ryanair en British Airways vliegen van terminal 1.
Terminal 2 is de nieuwste terminal van Dublin Airport. De terminal is gebouwd in 2010 en kan rond de 15 miljoen passagiers per jaar aan. Alle lange afstandsvluchten die vanaf Dublin vertrekken van onder andere de luchtvaartmaatschappijen Emirates uit Dubai, Delta Airlines uit de Verenigde Staten en Etihad uit Abu Dhabi en worden uitgevoerd vanaf terminal 2, met uitzondering die van Air Transat, Air Canada en Westjet.
Alle vluchten van Aer Lingus, de nationale luchtvaartmaatschappij van Ierland en hoofdgebruiker van Dublin Airport vertrekken vanaf terminal 2. In terminal 2 bevindt zich verder de United States pre-clearance faciliteiten.
Copyright image: daa / daa media centre image libary
Vanuit Nederland naar Dublin Airport vliegen
Vanuit Nederland zijn er twee manieren om naar Dublin te vliegen. Zo kun je vanaf Amsterdam Schiphol Airport rechtstreeks naar Dublin Airport vliegen met zowel Ryanair, Aer Lingus als KLM. Daarnaast kun je ook vanaf Eindhoven naar Dublin vliegen met Ryanair. Vanuit Eindhoven kun je ook met de KLM naar Dublin vliegen maar daarbij brengt de KLM je vanaf Eindhoven met de bus naar Schiphol en daar stap je op de KLM Cityhopper vlucht naar Dublin.
De vlucht van Amsterdam naar Dublin duurt ongeveer 1 uur en 40 minuten. Soms is de vlucht iets korter en soms iets langer, dit is afhankelijk van het weer en de maatschappij / het type toestel. Doordat de klok 1 uur terug wordt gezet als je naar Dublin vliegt landt je ongeveer 40 minuten later ten opzichte van de tijd waarop je vertrokken bent in Nederland. Kijk op de pagina vliegen naar Dublin voor meer informatie over vliegen naar de Ierse hoofdstad en vliegtickets naar Dublin.
Vervoer vanaf de luchthaven – Dublin vliegveld transfer
Vanaf Dublin Airport kun je makkelijk naar het centrum van de stad reizen. De 10 kilometer vanaf de luchthaven naar het centrum van Dublin kan overbrugd worden met de bus, taxi of met een eigen auto. Er ligt tussen de luchthaven van Dublin en het centrum geen treinverbinding.
Airlink Express – vliegveld bus transfer
De makkelijkste en goedkoopste manier om vanaf de luchthaven van Dublin naar het centrum van de stad te reizen is via de Airlink Express bussen. De dubbeldekker bussen van Airlink brengen je in ongeveer 20 tot 30 minuten van het vliegveld naar het centrum van Dublin. De exacte reistijd vanaf het vliegveld is afhankelijk van de halte waar je uitstapt. Kijk hier voor meer informatie over de Airlink Express.
Openbaar vervoer
Naast de bussen van de Airlink Express rijden er ook normale openbaar vervoersbussen vanaf Dublin Airport naar het centrum van de stad. Per dag rijden er ruim 700 bussen van en naar de luchthaven. Het nadeel van de normale busroutes is dat ze meer stops maken op de route naar het centrum ten opzichte van de Airlink Express 747 en 757 buslijnen waardoor je langer onderweg bent. Bovendien moet je van te voren goed uitzoeken welke buslijn je moet nemen om in het centrum van de stad te komen. Kijk op de website van Dublin bus voor meer informatie over de buslijnen vanaf Dublin Airport.
Taxi transfer vanaf de luchthaven
Heb je geen zin om met de Airlink Express bus of het openbaar vervoer te reizen? Dan kun je kiezen voor de taxi. Bij de luchthaven zijn altijd genoeg taxi’s te vinden die je naar het centrum van de stad willen brengen. Bij zowel terminal 1 als terminal 2 is een taxi standplaats te vinden waar je een taxi naar het centrum kunt nemen. Vanaf de terminal worden de taxi standplaatsen duidelijk aangegeven door middel van bewegwijzering.
Hou er rekening mee dat de taxi’s maximaal 30 kilometer rijden en op basis van de taximeter rijden, aan het einde van de rit ontvang je van de chauffeur een bonnetje van de totale kosten. Taxi chauffeurs zijn verplicht om hun licentie duidelijk zichtbaar voor de passagiers op te hangen in de taxi. Zie je geen licentie hangen? Zoek dan een andere taxi die dit wel heeft want de kans is groot dat het geen officiele taxi chauffeur is. Taxi’s zijn duurder dan het openbaar vervoer maar liggen qua prijzen lager dan de taxi tarieven die wij in Nederland gewend zijn. Reken op een tarief tussen den 20 en 30 euro voor een enkele reis naar het centrum van de stad.
Copyright header image: daa / daa media centre image libary