Naast een uitgebreid busnetwerk beschikt Dublin ook over een tram. De tram in Dublin wordt de Luas genoemd wat Iers is voor snelheid. De LUAS is vooral geschikt om de buitenwijken van Dublin te bezoeken omdat de tram niet overal in het centrum van de stad rijdt. Je kunt de tram bijvoorbeeld wel gebruiken om naar een aantal ven de bezienswaardigheden buiten het centrum te gaan. Bijvoorbeeld de Guinness Storehouse welke in de buurt van de halte St James’s Hospital ligt is goed te bereiken met de LUAS.
De trams van de LUAS zijn dertig meter lang en bieden 60 zit- en 175 staanplaatsen. Op de groene lijn rijden trams die iets langer zijn dan de trams op de rode lijn waardoor ze een grotere capaciteit hebben, 80 zit- en 230 staanplaatsen.
Twee tramlijnen in Dublin
De tram van Dublin beschikt over twee lijnen, de rode en de groene lijn welke helaas niet met elkaar in verbinding staan. Hierdoor is het direct overstappen van de ene op de andere lijn lastiger. De ene tramlijn gaat naar het zuidwesten, de ander gaat naar het zuiden van de stad. Doordat beide lijnen een groot deel van het centrum doorkruisen kun je met de tram diverse bezienswaardigheden bereiken. Maar de LUAS is vooral geschikt om naar de buitenwijken van Dublin te reizen en de bezienswaardigheden die verder buiten het centrum liggen.
Kijk voor de volledige routemap op de website van LUAS of bekijk de afbeelding hieronder in een groot formaat via deze link.
De rode lijn
De rode tramlijn (Red line) telt 23 haltes en loopt van het treinstation Connoly Station in het noordelijk gedeelte van Dublin tot aan het stadje Tallagh wat ten zuidwesten van Dublin ligt. In 2010 is de rode lijn uitgebreid met de Docklands-extension welke vanaf het busstation Busaras over het oude haven terrein naar “The Point” met onder andere het O2-theater.
Oorspronkelijk was het Connoly Station het eindpunt van de lijn in het centrum maar door de Docklands zijtak rijden slechts 1 op de 3 treinen door naar Connoly station, de overige twee treinen buigen af na de busterminal van Busáras en rijden door naar de vier stations in de Docklands.
In 2011 is aan de andere kant van de rode lijn een uitbreiding geopend welke ligt bij de halte Belgard en doorloopt via de haltes Rettercairn, Cheeverstown, Citywest Campus en Fortunestown naar Saggart.
Alle haltes van de rode lijn. Kijk voor de volledige routemap op de de website van LUAS.
1. The Point
2. Spencer Dock
3. Mayor Square/NCI
4. Georges Dock
5. Connoly Station
6. Busáras
7. Abbey Street
8. Jervis
9. Four Courts
10. Smitfield
11. Museum
12. Heuston
13. James’s
14. Fatima
15. Rialto
16. Suir Road
17. Golden Bridhe
18. Drimnach
19. Blackhorse
20. Kylemore
21. Red Cow
22. Kingswood
23. Belgard
Tallaght route
1. Cookstown
2. Hospital
3. Tallaght
Citywest / Saggart route
1. Fettercairn
2. Cheeverstown
3. Citywest Campus
4. Fortunestown
5. Saggart
De groene lijn
De groene lijn (Green line) is geopend in 2014 en telt 22 haltes. De groene lijn is ongeveer 10 kilometer lang en maakt gebruik van het tracé van een voormalige spoorlijn. De lijn ligt in het zuidelijke gedeelte van de stad en loopt van St. Stephen’s Green in het centrum tot en met Sandyford.
Alle haltes van de groene lijn. Kijk voor de volledige routemap op de de website van LUAS.
1. St. Stephens Green
2. Harcourt
3. Charlemont
4. Ranelagh
5. Beechwood
6. Cowper
7. Milltown
8. Windy Arbour
9. Dundrum
10. Balally
11. Kilmacud
12. Stillorgan
13. Sandyford
14. Central Park
15. Glencairn
16. The Gallops
17. Leopardstown Valley
18. Ballyogan Wood
19. Carrickmines
20. Laughanstown
21. Cherrywood
22. Brides Glen
Copyright image: AJNizzetto / Shutterstock.com
Tickets voor de LUAS
Losse tickets voor de LUAS kun je op diverse plaatsen in Dublin kopen. Zo kun je bij het Connolly Station tickets halen maar je kunt ook bij veel supermarkten en sigarenboeren terecht voor je tickets. Bij de diverse haltes van de LUAS staan ticket automaten waar je met kleingeld een kaartje voor de tram kunt kopen. Vergeet je ticket niet af te stempelen in de tram, anders loop je het risico op een boete.
Een ticket voor de tram kost ongeveer 2 euro, mede afhankelijk van je eind bestemming. Je kunt ook met de OV chipkaart van Dublin reizen met de tram, dit is gemiddeld zo’n 20% voordeliger ten opzichte van de losse tickets.
Leap Card – de OV chipkaart
Zoals bijna iedere grote stad in Europa beschikt Dublin ook over een eigen OV chipkaart systeem waarmee je eenvoudig kunt reizen in al het openbaar vervoer in de stad. In Dublin heet de OV chipkaart de Leap Card en met deze kaart kun je reizen in zowel de LUAS trams, de bussen als de DART treinen. De Leap kaart kun je na aanschaf zo vaak opwaarderen als je zelf wilt en gebruiken in zowel de bussen in de stad, als de tram en de DART treinen.
Leap Visitor Card – speciaal voor toeristen
Speciaal voor toeristen is er de Leap Visitor Card waarmee je één, drie of zeven dagen onbeperkt gebruik kunt maken van al het openbaar vervoer in Dublin. Kijk voor meer informatie over de Leap Card en de speciale Leap Vistor Card op de Leap Card pagina.
Copyright header image: Giancarlo Liguori / Shutterstock.com